By Gerdine

februari 10, 2018


eten weigeren, groentes, peuter, peuterpuberteit, voedselweigering

9 comments

 

 

We krijgen er allemaal mee te maken, weigering van voedsel door ons kind. Er zijn duizenden tips te vinden online over hoe je je kind zover krijgt om weer te eten. Zeker groentes. Verstoppen in soepen, smoothies, gehaktballen en veel meer. Als jij net als ik het onzin vind om groente te verstoppen om ze bij je kind binnen te krijgen dan ben je hier aan het goede adres.

Waarom weigeren kinderen hun eten?

Er zijn verschillende redenen te vinden hiervoor. De meeste kinderen beginnen met het weigeren van eten tussen de 1 en de 3 jaar. Het eerste jaar van hun leven groeien kinderen enorm hard. Ze groeien wel 30 cm en verdubbelen hun gewicht met gemak. Na dit jaar gaat de groei minder hard en zal er dus ook minder behoefte zijn aan voedingsstoffen. Hierdoor gaat je kind minder eten. Ook zal hij wat kieskeuriger worden over wat hij wil eten.

Een andere reden kan zijn dat je kind in de peuterpuberteit gaat. Hij leert dat hij wat zelfstandiger word en gaat grenzen opzoeken. Deze tijd is voor een peuter ontzettend verwarrend en kan erg frustrerend zijn. Ze willen een hoop zelf doen en bepalen maar dit gaat niet altijd.

Ook leren ze dat als ze iets weigeren of nee zeggen dat het een reactie geeft bij papa of mama. Die worden boos, gaan gek doen of onderhandelen. Je kind leert dus dat ze jou wat kunnen laten doen. Ook als dit niet altijd positief is vinden ze het wel reuze interessant.

Machtsstrijd.

Omdat kinderen over weinig dingen iets te zeggen hebben zullen ze over het gene wat ze wel kunnen beïnvloeden ook die macht uitoefenen. Een ding waar zij wat over te zeggen hebben is het eten. Want zeg nu zelf, doe jij een trechter in de mond van je kind om het eten er in te schuiven? Lijkt mij niet.

Als kinderen weigeren zullen ouders van alles uit proberen om ze te laten eten. Kinderen zullen dit prachtig vinden, want wat kan ik nog meer voor elkaar krijgen? Ze krijgen door dat zij de macht in handen hebben en zullen dit dan ook zo lang mogelijk proberen te houden. Tot grote frustratie van hun ouders.

De gouden tip!

Ook wij kregen dit probleem met onze dochter toen ze de peuterpuberteit in ging. Van alles hebben wij toen geprobeerd. Van omkopen tot dreigen tot zonder eten naar bed sturen. Niets leek te helpen en de spanning liep elke keer hoog op. Niemand vond eten meer leuk.

Dit moest veranderen!

Uiteindelijk las ik een artikel over macht terug geven aan je kind tijdens het spel. Dit zette mij aan het denken over de machtsstrijd tijdens het eten. Waarom geven we de macht niet terug zodat wij beiden kregen wat we wilden. Zij haar macht, wij dat zij at.

Hoe gaat het in zijn werk?

De macht terug geven werkte zo ontzettend goed dat we nu een kind hebben dat (bijna) alles goed eet. Van mais tot boerenkool.

Elke avond bij het eten gaan wij zitten, wensen elkaar ‘eet smakelijk’ en vragen haar vervolgens hoeveel happen ze gaat nemen. We hebben maar een regel, het moeten minstens 2 happen zijn. Verder mag ze zelf kiezen, zelf scheppen en eten.

In het begin was het nog wel even lastig, maar we begonnen slim met eten waarvan we wisten dat ze het lekker vond. Mijn dochter keek ons nog even argwanend aan en zei toen zacht “twee happen” en wij glimlachten en zeiden, “dat is goed”.

Ze nam een hap en begon vrolijk verder te eten. Geen ruzie, geen strijd, gewoon een fijne maaltijd aan tafel.

Gaat dit altijd goed?

Nee, ook wij hebben wel eens een avond dat ze weigert en niets wil eten en dit laten we dan ook zo. Wij lusten ook niet alles of hebben geen zin om te eten en dit is prima.

Als mijn dochter iets niet lust moet ze van ons wel altijd proeven, want hoe weet je anders dat je het niet lekker vind? Dit accepteert ze ook en doet zij altijd prima. Dit zorgt er dan ook wel eens voor dat ze het toch wel lekker vind en alsnog gaat eten.

Vragen hoeveel happen ze gaat nemen is niet altijd meer nodig. Ze eet nu prima en ook mijn zoon eet goed. Hij doet namelijk alles wat zijn zus doet. Wel zo handig nu ook hij de peuterpuberteit in is gegaan.

Heb jij ook een gouden tip om je kind te laten eten? Of ga jij deze tip uitproberen? Laat het weten in de reacties hieronder! 

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • Goede tip! Hier eentje van 13 maanden die tot nu toe probleemloos alles naar binnen schuift (wel eerst de groenten geven, anders eet ze heel slim alleen haar vlees haha), dus ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat ze gaan weigeren. Tot nu toe gaat haar liefde in ieder geval door de maag. ????

    • Heerlijk! Hier aten ze ook eerst hun vlees op. Mijn zoon nu nog steeds. Heeft te maken met vetten die makkelijker te verteren zijn dan koolhydraten en vezels. En misschien weigert ze wel helemaal niet, maar gelukkig weet je dat er een simpele oplossing is!

  • Ik ga het zeker proberen, dank voor de tip! Alleen heb ik er een die zelfs pertinent weigert te proeven.. en alleen eet wat hij kent.. bijna niets dus. Geen idee hoe je dat kunt doorbreken. Weet niet of dat met deze tip gaat lukken maar het is zeker het proberen waard!!

    • Ja dat is lastig, maar onthoud dat het maar een fase is! Ze hongeren zichzelf echt niet uit, tenzij er echt iets medisch mis is. Loslaten kan ook een goede oplossing zijn! Aanbieden en verder laten. Succes!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >